Ако ще разказвам как минава учението ми във Франция, ще трябва първо да обясня големите разлики между френската образователна система и другите по-известни системи.

Преди всичко - във Франция има два типа висше образование - университети и нещо, което французите наричат Grandes écoles (което в превод е точно “Висше училище”). От тук нататък университетите, ще наричам просто университети, а тези Гранд Екол-и ще наричам висши училища. Има също и училища по медицина и вероятно още някой друг по-специален тип, но те не засягат изучаването на точните науки - това което аз уча.

Каква е разликата между двата главни типа и какво е нивото им в сравнение с това на чуждестранни учебни заведения?

Университетите са това, което всеки разбира като му се каже университет. Има и добри има и лоши. Интересното е при Висшите училища. Вярно е, че има доста престижни университети (Сорбоната за право, парижките и лионските университети в точните научи, както и други учебни заведения) но високо престижните училища, от които се излиза с най-качествено образование са Висшите училища.

От тук нататък, ще се фокусирам на висшите училища. Както вече казах, университетите, са това което и в България и в Щатите разбират под университет. За разлика от тях, за да влезеш във Висше училище трябва да преминеш две години в подготвителен клас и тежки входни изпити. Обикновено престижните гимназии във Франция предлагат на най-добрите си ученици да продължат учението си след 12-ти клас в подготвителен клас в същата гимназия. Ето например какво се случи с мен: След 12 клас в ПМГ Бургас кандидатствах в Лицей “Луй Велики” в Париж (най-доброто от добрите (не слушайте онези сноби от Лицей “Хенри IV”, които твърдят друго)). Благодарение на конкурса на фондация Миньо Балкански бях приет и бях подложен на две години усилено изучаване на Математика, Физика и Химия, както и някои други не научни предмети (за това друг път).  На края на втората година имах изпити (месеци от изпити) за няколко големи групи висши училища. Приеха ме на няколко места от които аз избрах ENS de Lyon.

Но защо французите се подлагат на такова натоварване, за да влязат във висше училище вместо университет? Както казах, висшите училища са по-престижни. Масата от ученици продължава в университетите, но най-упоритите продължават с доста натоварения подготвителен клас. Така че дипломата от висше училище носи не само престиж за един французин, но е и доказателство, че си успял да преминеш тежка подготовка и че си учил и работил с най-добрите сред връстниците си.

Има някои подробности относно типа диплома, която се получава при завършване на такова училище. Във всеки случай тя е приблизително еквивалентна на магистър (Master of Arts или Master of Sc.). Французите едва на скоро пригодиха академичните си титли към европейските и американските, така че ще разкажа за това по-подробно някой друг път. Като изключим тази подробност това е съвсем кратка версия на френската образователна система.

В категорията “Клас Препа” можете да намерите подробности за различните дялове на системата - подготвителните класове и висшите училища (и няколко пост-а специално за ENS Lyon).