Висше във Франция

Тематично подреден списък на по-важните статиите засягащи ученето ми във Франция. Пълен списък можете да видите в архива на категория “Образование във Франция” и подкатегориите.

2010

Това е вторият ми опит за блог. Появи се по идея на Петър Иванов, мой приятел, бъдещ учен, настоящ студент и обещаващ деец за българската култура.

Въпросният Пешо предложи следното нещо на мен и още няколко познати. Като (надявам се успели) студенти в (надявам се престижни) чуждестранни учебни заведения се очаква да има какво да споделим с българския ученик за възможностите, плюсовете и минусите на чуждестранното образование. Пешо се оплакваше от мизерното количество информация на български език относно престижния московски университет, където кандидатства преди две години и затова започна свой блог с цел да опише кандидатстването и престоя във въпросното училище.

Не бих казал, че за френския университет, в който работя има много повече информация достъпна за българския ученик. Може би положението е по-добро за училищата в Германия, Англия и особено за САЩ, но със сигурност и за тях може да се напише по нещо ново. По тази причина Петър предложи да се съберем и да направим няколко блога описващи трудностите, идиосинкратичностите и добрите страни на избраните от нас пътища.

Както казах това е вторият ми опит за блог. Първият беше за дребни мои проекти и интересни физически проблеми, но поради мързел идеята умря. Такива теми вероятно ще се промъкват и тук, но идните месеци ще покажат дали ще се получи или това ще се превърне в още един запустял блог.

2013

Wordpress е прекалено неудобен за публикуване на код и математика, за това преместих блога. Стария блог продължава да е достъпен на Wordpress страницата и доста от линковете тук продължават да сочат там.