След месец занятия(беше месец когато започнах черновата) мисля, че добих достатъчно впечатления от училището, за да ги опиша.

Откъм присъствие на чуждестранни студенти - приятно изненадам съм от наличието на голяма бройка. Това не е американски или английски университет, където половината студенти са чужденци, но въпреки това има непренебрежимо количество от тях. Най-вече при хуманитарните неща(не казвам “науки”, защото стомаха ми се преобръща като чуя това словосъчетание).

Но най-интересното е при учителите. Първата година са французи(освен учителя ми по английски, който е американец), но голяма част от напредналите курсове се преподават смесено. Преди няколко дни обсъждах релативистка електродинамика с немски професор говорейки на английски(английският и на двама ни бе по-добър от френския ни). Главата на департамента по физика е англичанин(стори ми се интересно, че французи във Франция имат за “шеф” англичанин). Даже има курсове, които се водят само на английски. Но вероятно за интернационалността на училището ще пиша и друг път.

Друго нещо, което ми направи голямо впечатление е нивото на компютърна защита в училище. Свикнал съм с мрежи, които да филтрират достъпа, но не смятах че някой университет някъде се занимава наистина да защитава мрежата си(елементарни неща като запушване на портове и засичане на P2P трафик не се броят). Но тук са взели сериозни превантивни мерки. Ако засекат бот изключват достъпа на компютъра(на повечето места на никого не му пука дали нечий компютър е заразен), а ако засекат сканиране веднага намират кой го извършва(отново на повечето места най-висшата форма на такава защита е да настроят защитната си стена да блокира bruteforce) и се свързват с него.

Но това, което е най-важно, е може би отношението на отговорниците по образованието към учениците. Отговорниците се държат професионално. Ако веднъж ги попиташ за нещо, се стремят да те запомнят, но не се опитват да ти бъдат приятели(както струва ми се правят американците). Това което се опитвам да кажа е, че ще ти отделят часове, ако имаш въпроси и искаш да говориш с тях относно стажове и курсове, че ще те запомнят и ще те поздравяват, но няма да почнат да ти говорят на “ти”. Просто се държат професионално. За мен това е много по-комфортно от варианта “на празници сте канени да ни идвате на гости”, но това е лично мнение. Така или иначе, те са от голяма помощ за студентите и помагат и за най-дребния проблем.

И една последна дреболия в този списък от несвързани дреболии - на седмица има поне две… Ами как е модерно да се казва на “дискотека”. Аз не съм голям фен на такъв вид забавление, но е доста добре организирано. Департаментите се редуват да подготвят тези събирания - подготвят една от двете пригодени за целта зали, осветление, музика и коктейли. Който подготви най-лудата вечер получава и награда, така че хората се стремят да направят нещо интересно. Но нямам много повече какво да кажа на тази тема - до сега съм ходил само на една такава вечер.